Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​«Do they know it`s Christmas» kåret til årets verste innsamlingsvideo

Tirsdag kveld ble årets verste og årets beste bistandsvideoer kåret, under den offisielle seremonien, Radiator Awards, på Litteraturhuset i Oslo. Bak prisutdelingen står solidaritets- og bistandsorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond).

Den mye omtalte og utskjelte musikkvideoen «Do they know it`s Christmas», med internasjonale stjerner som Bob Geldof, Bono, One Direction, Sinead O'Connor, Sam Smith, Ed Sheeran, Paloma Faith og Coldplay's Chris Martin, var en soleklar vinner av den mindre ærefulle prisen, Rusty Radiator.

Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner, og dette er ikke minst tilfellet med sangen «Do They Know It's Christmas, Special Ebola Edition». Filmen er både nedlatende, misvisende og utgått på dato. Bob Geldof og kjendisvennene hans maler et bilde av Afrika som et eneste sort hull, et kontinent som er fortapt uten hjelp fra den Vestlige verden. Dette er Vestlig arroganse på sitt verste, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vinneren av prisen for årets beste innsamlingsvideo, er organisasjonen White Helmets, Syria. Leder av SAIH mener videoen «The Heroes And the Miracle Baby» har lykkes der hvor media ikke har gjort jobben sin.

Mediene er overfylt med historier om hjelpeløse syrere på flukt. Denne filmen presenterer en helt annen side. Den forteller om syrere som risikerer liv og helse for å hjelpe sine medmennesker. Filmen viser ikke minst at man kan fortelle en sterk og visuell fortelling, uten stereotypiske bilder. Filmen lykkes fordi den ikke setter donorpublikumet først, men velger å vise saken på en troverdig måte, sier Nicklas Poulsen Viki, leder av SAIH.

Dette er tredje gang SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen Radiator Awards i Oslo. Organisasjonen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med sine satiriske videoer om bistandskommunikasjon, som videoen «Radi-Aid: Africa for Norway» i 2012.

SAIH har sett seg lei av de gammeldagse og skadelige innsamlingskampanjene som lanseres år etter år, og håper prisutdelingen vil bidra til en endring.

Vi ønsker å endre måten bistandsbransjen kommuniserer om utvikling og fattigdom på, og få en slutt på den skadelige bruken av stereotypier i bistandskommunikasjonen, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon