Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Demokrati zimbabwisk manér

Regelmessige valg og ideen om “én person, én stemme” er en nødvendig, men ikke en tilstrekkelig forutsetning for at et regime kan kalle seg demokratisk. For at borgerne i et samfunn skal kunne delta i de politiske prosessene på en konstruktiv måte, er det helt nødvendig at de forstår det samfunnet de er en del av. Uten opplyste og kritiske borgere vil de valgte representantene ikke måtte stå til ansvar overfor sine velgere for den politikken de har ført. President på livstidSer vi på uttalelser fra President Mugabes støttespillere denne høsten er det lite som tyder på at de har tenkt å gi rom til Mugabes politiske motstandere under valgkampen neste år. Det er også lite som tyder på at de har forstått at et demokrati er avhengig av reell konkurranse og meningsutveksling mellom ulike partier og personer. Krigsveteranene, som er Mugabes trofaste støttespillere, uttalte at de ikke ville akseptere noen andre kandidater enn Mugabe ved neste års presidentvalg. Andre av Mugabes tilhengere synes å være like lite informerte om, eller interesserte i å følge demokratiske spilleregler. Siste uke i august gikk blant annet regjeringspartiet ZANU-PFs kvinneliga ut og sa at de ønsket at Mugabe skulle sitte som president på livstid.Rikets sikkerhetI Mugabes Zimbabwe er det kun tillatt å hylle den sittende regjering. Kritikk av regimets leder blir slått hardt ned på av myndighetene. En lærer som hadde kritisert Mugabes måte å lede landet på opplevde å bli arrestert. I følge Zim Online ble læreren Letwin Matereke arrestert etter å ha deltatt i en diskusjon med medpassasjerer om ulovlig diamantvirksomhet i landet. Matekere hadde argumentert for at diamantselgere skulle få tillatelse til å selge sine diamanter i Sør-Afrika framfor i Zimabwe som var et land i økonomisk kaos fordi det ble styrt av Hitler. Noen av medpassasjerene som var sterke tilhengere av Mugabe tvang sjåføren å kjøre til nærmeste politistasjon hvor Matekere ble arrestert for å fornærme presidenten. Zimbabwes lover gir politiet rett til å arrestere enhver person som stiller seg kritisk til Mugabes presidentskap fordi det er en fare for rikes sikkerhet. Sivilsamfunnsorganisasjoner i Zimbabwe som jobber med å gi zimbabwiske borgere informasjon om demokratiske spilleregler går en travel tid i møte hvis de skal nå ut til alle landets cirka 12 millioner borgere med sitt budskap president- og parlamentsvalget avholdes i mars 2008.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon