Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Demokrati zimbabwisk manér

Regelmessige valg og ideen om “én person, én stemme” er en nødvendig, men ikke en tilstrekkelig forutsetning for at et regime kan kalle seg demokratisk. For at borgerne i et samfunn skal kunne delta i de politiske prosessene på en konstruktiv måte, er det helt nødvendig at de forstår det samfunnet de er en del av. Uten opplyste og kritiske borgere vil de valgte representantene ikke måtte stå til ansvar overfor sine velgere for den politikken de har ført. President på livstidSer vi på uttalelser fra President Mugabes støttespillere denne høsten er det lite som tyder på at de har tenkt å gi rom til Mugabes politiske motstandere under valgkampen neste år. Det er også lite som tyder på at de har forstått at et demokrati er avhengig av reell konkurranse og meningsutveksling mellom ulike partier og personer. Krigsveteranene, som er Mugabes trofaste støttespillere, uttalte at de ikke ville akseptere noen andre kandidater enn Mugabe ved neste års presidentvalg. Andre av Mugabes tilhengere synes å være like lite informerte om, eller interesserte i å følge demokratiske spilleregler. Siste uke i august gikk blant annet regjeringspartiet ZANU-PFs kvinneliga ut og sa at de ønsket at Mugabe skulle sitte som president på livstid.Rikets sikkerhetI Mugabes Zimbabwe er det kun tillatt å hylle den sittende regjering. Kritikk av regimets leder blir slått hardt ned på av myndighetene. En lærer som hadde kritisert Mugabes måte å lede landet på opplevde å bli arrestert. I følge Zim Online ble læreren Letwin Matereke arrestert etter å ha deltatt i en diskusjon med medpassasjerer om ulovlig diamantvirksomhet i landet. Matekere hadde argumentert for at diamantselgere skulle få tillatelse til å selge sine diamanter i Sør-Afrika framfor i Zimabwe som var et land i økonomisk kaos fordi det ble styrt av Hitler. Noen av medpassasjerene som var sterke tilhengere av Mugabe tvang sjåføren å kjøre til nærmeste politistasjon hvor Matekere ble arrestert for å fornærme presidenten. Zimbabwes lover gir politiet rett til å arrestere enhver person som stiller seg kritisk til Mugabes presidentskap fordi det er en fare for rikes sikkerhet. Sivilsamfunnsorganisasjoner i Zimbabwe som jobber med å gi zimbabwiske borgere informasjon om demokratiske spilleregler går en travel tid i møte hvis de skal nå ut til alle landets cirka 12 millioner borgere med sitt budskap president- og parlamentsvalget avholdes i mars 2008.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon