Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Livet i verdenes verste by

Et kjapt google-søk på Harare og du finner raskt artikler som viser til Harare som verdens verste by å bo i. I følge The Economist er byen den 4.verste byen å bo i verden for expats. Før vi dro ble vi også advart av mange (som selv ikke har vært her) om å være forsiktige i Mugabes land. Dere der hjemme lurer kanskje på hvor forferdelig vi har det i denne byen? Vi tenkte derfor vi skulle dele noen bilder for å vise hvor grusomt det er her.

Vi skal ikke legge skjul på at det er problemer i Harare. Jevnlige strømbrudd, dårlig vedlikehold av veier og annen infrastruktur og et sentrum som forfaller til fordel for de rikere bydelene nord for byen. Likevel, det er lite kriminalitet her, trafikken flyter greit, forurensing er ikke et stort problem. Det finnes dårlige områder her, men på langt nær så ille som slumområdene i Sør-Afrika eller Kenya. Lese - og skriveferdighetene her er også blant de høyeste på kontinentet, med over 90%. De som får problemer er de som involverer seg politisk og som er kritiske til regimet. Blant annet er det en aktivist som har vært forsvunnet siden mars, og som sannsynligvis er blitt drept. Studentaktivister opplever ofte å bli utsatt for både vold og å bli utvist dersom de uttaler seg for kritisk. Det er derfor viktig at vi fortsetter å støtte de modige aktivistene som kjemper for akademisk frihet. Likevel, beskrivelsene av Harare som en grusom by som er forferdelig å bo i er også et eksempel på hvordan vestlige medier ukritisk bringer bilder fra sør som kun viser en liten del av sannheten. Vær kritisk, og bli med å utfordre stereotyper.

Hilsen Stian og Anne-Marit, Harare

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon