Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Colombias kritiske røst

Av Kristin Riis Halvorsen og Lene Aure Hansen (Masterstudenter ved la Universidad Javeriana, Bogotá)

Åpningen av universitetsmarsjen ble markert med et fakkeltog i Cartagena tirsdag kveld. I markeringen deltok over 1500 studenter, lærere og universitetsansatte. – Vi er veldig fornøyd med den gode responsen fra studentene, og er glade for at folk har kommet fra hele landet for å delta i denne viktige markeringen, sier Diego Marin, representant for Den Colombianske Studentorganizasjonen, ACEU. ACEU arrangerer marsjen i samarbeid med studentorganisasjonene OCE og FUN-comisiones, universitetslærerne og de universitetsansattes fagforninger.

– Symbolsk sett er det svært viktig at vi har fått til en nasjonal mobilisering her ved kysten, siden det offentlige universitetet i Barranquilla befinner seg i dyp økonomisk krise og står i fare for å bli slått konkurs. Dette er en konsekvens av at myndighetene kutter støtten til de offentlige universitetene og på den måten tvinger dem til å hente inn ressurser ved salg av tjenester. Dette går utover universitetets integritet og kvaliteten på utdanningen, men verst av alt er det at semesteravgiften øker, slår Diego fast. – Dette betyr at det blir enda vanskeligere for fattige studenter å ta en høyere utdanning.

(image) Studentene i Colombia demonstrerer for studentrettigheter og demokrati. Her fra La Nacho i april 2005. Marsjen blir arrangert en drøy uke etter at Colombias befolkning gikk til urnene for å velge representanter til nasjonalforsamlingen. Med en sterk fremgang for partiene på høyresida ble posisjonen til landets sittende president, Alvaro Uribe Velez, ytterligere styrket. Uribe, som etter all sannsynlighet vil bli gjenvalgt ved presidentvalget i mai, kan regne med støtte fra et flertall på 60% av kongressen i neste presidentperiode.

Fire nye år med en politisk styrket Uribe er ingen god nyhet for Colombias studentbevegelse, som i løpet av de fire siste årene har kjempet mot regjeringens privatisering av de offentlige universitetene – uten å bli hørt. Deres demonstrasjoner har ved en rekke anledninger blitt møtt med brutalitet fra politiet, og i løpet av Uribes første presidentperiode ble fire studenter drept mens de deltok i protester. Langt flere har blitt offer for trusler, trakassering og vilkårlige fengslinger. [1]

Studentenes krav om å bevare det offentlige universitetet er del av en større politisk kamp for et mer rettferdig og demokratisk Colombia. I et land med 60 % fattige og svært store forskjeller mellom fattige og rike, vil en svekkelse av de offentlige universitetene bety at denne kløften vil øke ytterligere. Colombias dekningsgrad for høyere studier ligger allerede under det latinamerikanske gjennomsnittet, 20% i fohold til 25%. Blant den fattigste femtedelen av befolkningen er det bare 10% som tar høyere utdanning, mens dette tallet øker til 60% for den rikeste femtedelen.[2]

Studentbevegelsen i Colombia krever å bli hørt og ønsker å delta i byggingen av et sterkere sivilt samfunn, en forutsetning for en fremtidig løsning på den mer enn femti år lange borgerkrigen.

[1] Informasjon fra Den Colombianske Studentorganisasjonen, ACEU: http://www.aceucolombia.org/

[2] Tallene er hentet fra hjemmesidene til Det Nasjonale Planleggingsdepartementet: http://www.dnp.gov.co/paginas_detalle.aspx?idp=593

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon