Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Colombiansk studentleder grovt ranet i sitt eget hjem

(image) 19. Juni opplevde Carolina Tejada at to menn brøt opp døren og tvang seg inn i leiligheten hennes. De to mennene truet studentlederen og presset henne ned i gulvet. Mennene stjal en bærbar PC og en mobiltelefon, uten å vise interesse for andre verdisaker i leiligheten. PCen inneholder viktig informasjon som systematisk dokumenterer tilfeller av brudd på menneskerettigheter ved flere universiteter i landet. Det er tydelig at noen ikke vil at denne informasjonen skal gjøres offentlig. Carolina kontaktet umiddelbart politiet etter at gjerningsmennene stormet ut, men de vil ikke etterforske det grove overgrepet,

Utdrag fra protestbrev av Colombian Students Watch.

Carolina er nasjonalsekretær for menneskerettigheter i Colombias største studentorganisasjon la Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU). ACEU mottok i 2005 Studentenes fredspris for sitt arbeid for å verne om offentlige universiteter, for menneskerettigheter og engasjement for en fredelig løsning på konflikten i landet sitt. Det er farlig å være student i Colombia. Medlemmer av ACEU blir arrestert, torturert og flere har blitt drept på grunn av sitt politiske engasjement.

Videre skriver Colombian Students Watch i protestbrevet:

Mangelen på oppmerksomhet og beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere i Colombia er svært bekymringsverdig. Denne hendelsen viser hvor utsatt menneskerettighetsforkjempere i landet er for overgrep, og hvor mangelfull beskyttelsen av sivile er. De trenger beskyttelse fra staten, men får det ikke. Det er kritikkverdig at det ikke blir satt i gang en etterforskning etter et så alvorlig overgrep, og at gjerningsmennene får gå fri.

Staten Colombia har signert internasjonale avtaler om beskyttelse av menneskerettigheter, og er derfor forpliktet til å respektere, beskytte og garantere disse rettighetene for sitt folk. Under forpliktelse av internasjonal offentlig rett, må staten sette inn tiltak for å sikre beskyttelsen av rettighetene. Studentene som utøver sin legitime rett til å beskytte og fremme menneskerettigheter må beskyttes og respekteres.

(image) UNESCO konkluderte i 2010 med at systematiserte angrep på utdanning øker i omfang, men at det mangler dokumentasjon og rapporter. Både akademisk personell, skoler, studenter og universiteter blir i økende grad utsatt for vold og trusler. Disse angrepene er ofte politisk motiverte. SAIH har støttet ACEUs første rapport som dokumenterer angrep på studenter Colombia i tidsrommet 2002-2006. Informasjonen på PCen som ble stjålet skulle brukes til å lage den neste rapporten om angrep på studenter i perioden 2007-2010. Innbruddet stopper ikke de modige studentene og arbeidet med rapporten fortsetter.

Les flere SAIH artikler om Akademisk frihet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon