Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Colombiansk studentleder drept

Natt til 5. oktober ble den colombianske studentlederen, Julián Andrés Hurtado Castillo, drept. Castillo var svært engasjert i studentpolitikken, og medlem av det akademiske rådet ved Colombias nest største universitet Universidad de Valle.

Castillo ble skutt i hodet utenfor sitt hjem av to som øyensynlig sto og ventet, for deretter å dra derfra i en taxi, melder indymedia.

Castillo var medlem av den colombianske studentorganisasjonen, ACEU (Asociacíon Colombiana de Estudiantes Universitarios), som i 2005 ble tildelt Studentenes Fredspris. Den gang sa SAIHs leder Kathrine Sund at prisen var et viktig bidrag til sikkerheten for studenter i Colombia.

Dette er ikke første gang studenter og studentledere er drept i Colombia. Med forrige ukes hendelse, ser vi at de colombianske studentene fortsatt befinner i en situasjon hvor de risikerer å bli drept for sitt engasjement for retten til utdanning, og for fredelig løsninger på konflikten i hjemlandet. Det er derfor like viktig som tidligere at det blir satt fokus på hvilke realiteter studentene lever under.

I følge en pressemelding fra ACEU var det den 21. september store demonstrasjoner både i Bógota og Cali, hvor tusenvis av studenter fordømte forfølgelsen av medlemmer av de colombianske studentbevegelsen. De oppfordrer til en tilsvarende demonstrasjon denne uken som følge av drapet på Castillo.

Se også:”- De dreper oss studenter” intervju med Ana Paola Romero i Stavanger Aftenblad i forbindlese med fredsprisen i 2005.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon