Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Chilenske studenter kysser, danser og løper for utdanningreform

(image) 4000 chilenske studenter danser Michael Jacksons “Thriller”- dans. For å symbolisere en zombie-utdanningspolitikk som er råtten og død - Se video under. Foto Creative Commons http://flic.kr/p/9WSBV2

I de største masseprotestene har over 100 000 deltatt i Santiago og tusenvis andre steder i landet. Hovedmotivene for protestene er motstand mot privatiseringen av utdanning, underfinansiering, og høye skolepengene både i lavere og høyere utdanning. Utdanningspolitikken har bidratt til økte klasseskiller, og at studenter tar opp høy gjeld for å ta utdanning. En gjennomsnittlig månedslønn i Chile er på 385 USD og en måned på universitet koster i snitt 485 USD. Ved fullført høyere utdanning har en chilensk student rundt 40,000 USD i gjeld. Dette tilsvarer 104 hele månedslønner.

Studentbevegelsen i Chile har i disse protestene hatt et ønske om å få positiv omtale i media, og god oppslutning blant folk. Derfor har mye krefter blitt lagt ned i kreative kampanjer som skaper positiv oppmerksomhet, samt forebygging av vold. For å nevne noen: 4000 studenter har danset Thriller-dansen, 2000 har kysset og tusenvis har sprunget sammenhengende i 1800 timer rundt presidentpalasset. Se video under saken fra de ulike stuntene. Dessverre har også denne demonstrasjonen opplevd sammenstøt, vandalisme og arrestasjoner. Uten at det ser ut til å ha skadet studentenes sak. President Sebastián Piñera har kommet med forslag til å imøtekomme kravene, uten at de har blitt sett på som tilstrekkelig av protestantene. Presidenten finner seg nå i en situasjon der hans oppslutning på 63 % fra gruveulykken i november er i fritt fall og nede i 26 %. Studentenes oppslutning på 70 % gjør at de sitter med gode forhandlingskort i kampen videre.

Her er noen eksempler på hvordan studentene har protestert:

4000 chilenske studenter danser Michael Jacksons “Thriller”- dans. For å symbolisere en zombie-utdanningspolitikk som er råtten og død

Chilenske studenter jogger i 1800 timer rundt presidentpalasset i protest mot underfinansiering av utdanning.

2000 Chilenske studenter kysser i protest

Chilean student hunger Strike from Brittany Peterson on Vimeo.

Intervju med studenter som sultestreiker http://vimeo.com/27185956

Chilean Student Movement from Brittany Peterson on Vimeo.English speakers: this creative video has been catered to your linguistic needs and edited precisely to get you off your feet as you become well-informed thinkers about the education movement in Chile. Thank you for viewing, and please share this with your friends and colleagues. It is now your job to share what's going on in Chile, and reflect on the education system in your respective country.This video has been published with thenation.com http://bit.ly/o0sRNg. The Nation is an independent, prestigious print and online magazine based in NYC. Follow them at @thenation.

Video om den Chilenske studentbevegelsen http://vimeo.com/27850727

Kilder:

http://www.ft.com/cms/s/0/098d076a-cc03-11e0-9176-00144feabdc0.html?ftcamp=rss#axzz1Vk0M3cyA

http://newamericamedia.org/2011/08/chilean-student-movement-leads-uprising-for-political-transformation.php

http://www.smh.com.au/world/violence-mars-rally-for-education-reform-20110701-1gv4j.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-14487555

http://english.aljazeera.net/news/americas/2011/08/201181114521259759.html

http://en.wikipedia.org/wiki/2011_student_protests_in_Chile

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon