Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Budding Writers Association Zimbabwe

(image) Budding Writers Association of Zimbabwe (BWAZ) ble etablert i 1990, og er den eneste organisasjonen i Zimbabwe som gir veiledning og støtte til potensielle forfattere. Budding Writers har sterk lokal forankring ved å organisere medlemmene i skrivergrupper i lokalsamfunn, på ungdomskoler og på universiteter. Skriveklubbene i lokalsamfunnene består i hovedsak av ungdom som befinner seg utenfor det formelle skolesystemet og arbeidsmarkedet. Organisasjonen har også skriveklubber. Prosjektet skal gi ”forfatterspirer” skrivetrening og muligheter til å publisere det de har skrevet om ulike tema som for eksempel kjønnsroller, hiv/aids og jordreform. I tillegg har organisasjonen som mål å øke skriveferdighetene og gi medlemmene oppmuntring til å lese mer. Gjennom utgivelse av nyhetsbrev og antologier bidrar Budding Writers til å øke mangfoldet av stemmer i et land hvor ytringsfriheten er sterkt begrenset.

SAIH inngikk et samarbeid med BWAZ i 2002. Det er flere grunner til at SAIH ser på BWAZ som en interessant partner. Myndighetenes undertrykking av ytringsfriheten i Zimbabwe gjennom repressive lover og subjektiv bruk av disse lovene når det blir handlet imot deres interesser, har ført til at det er få stemmer som blir hørt i Zimbabwe i dag. Budding Writers er med på å bryte dette statsmonopolet på informasjon. Budding Writers gir unge mennesker en mulighet til å skrive om sine erfaringer, bearbeide politiske, sosiale og økonomiske forhold i dagens Zimbabwe, kritisk analysere og evaluere disse temaene for så å bringe disse gjennomarbeidede tankene tilbake til samfunnet gjennom sitt forfatterskap.

Flertallet av BWAZs medlemmer er unge mennesker, som er SAIHs viktigste målgruppe. Denne gruppen er i en spesielt sårbar situasjon i dagens Zimbabwe, og det er derfor ekstra viktig for dem å få et forum til å utrykke seg og til å ha noen faste holdepunkt i hverdagen. BWAZ bidrar også til at den kulturelle identiteten til landets ulike grupper blir ivaretatt, fremmet og respektert gjennom dikt, noveller og romaner utgikk og fremført på ulike lokale språk. Dette er med på å fremme en felles stolthet. Evalueringen konkluderer med at BWAZ bidrar med å opprette rom hvor, spesielt unge mennesker, kan uttrykke seg og på denne måten oppmuntre andre til å engasjere seg i en nasjonal dialog for å sikre at det som er igjen av demokratisk kultur i Zimbabwe blir holdt i live og videreutviklet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon