Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bred støtte til kampanje mot kommersialisering av utdanning globalt

«Vi (…) mener at norske myndigheter må se utdanningsløpet i et mer helhetlig perspektiv og satse i større grad på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk. Dette som et ledd i å fremme akademisk frihet og lik tilgang på høyere utdanning uavhengig av økonomisk bakgrunn globalt.»

Slik lyder deler av resolusjonen som åtte studentting og studentparlamenter nå har vedtatt, etter initiativ fra SAIH og Norsk Studentorganisasjon (NSO). Gjennom den nye kampanjen, illustrert med det falske universitetet University Inc., vil organisasjonene rette søkelyset mot en økende trend i flere deler av verden, som viser hvorfor satsingen på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk må styrkes.

Også rektorer ved ni universiteter og høgskoler over hele landet har uttrykt sin støtte til kampanjens tema.

«Som rektorer er vi stolte av at samfunnsoppdraget vårt også strekker seg ut over våre landegrenser. Studentenes kampanje mot økt internasjonal kommersialisering av høyere utdanning fortjener derfor oppmerksomhet», skriver rektorene i sitt innlegg i Universitetsavisa.

Kampanjen krever blant annet at

Utdanning er en rettighet, ikke en vare Regjeringen skal gi økt fokus på høyere utdanning som utviklingspolitisk middel 15% av norsk bistand skal øremerkes utdanning innen 2020 Satsningen på utviklingstiltak knyttet til høyere utdanning som Norge allerede er involvert burde økes. Dette gjelder tiltak som for eksempel NORHED, NORPART og NORDGLOBAL II.

Les mer om bakgrunnen for kampanjen.

Så langt har studentparlamentene og studenttingene ved NMBU, UiO, Oslo Met, NTNU, Dronning Mauds Minne Høgskole, Høgskulen på Vestlandet, Volda og Studentorganisasjonen i Agder vedtatt resolusjonen. De oppfordrer også styrene ved sine læresteder om å bidra i arbeidet for å øke fokus på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk. Det er ventet at flere studentdemokratier vil vedta resolusjonen etter påske.

Vis din støtte - gi et bidrag til kampen for utdanning

Mye positiv respons

Kampanjen har fått mye positiv respons i sosiale medier. Så langt har også nærmere 400 enkeltpersoner signert kampanjen på nettsiden University Inc. Tematikken har også blitt debattert i Klassekampen, Khrono og Universitetsavisa.

- Vi er veldig fornøyde med responsen på kampanjen og den brede støtten i norsk høyere utdanningssektor mot økt internasjonal kommersialisering av høyere utdanning. Det viser at norske studenter og akademikere står i solidaritet med studenter og akademikere internasjonalt i kampen for lik tilgang til god høyere utdanning, sier Beathe Øgård, leder i SAIH.

Her kan du signere kampanjen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon