Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bred støtte til kampanje mot kommersialisering av utdanning globalt

«Vi (…) mener at norske myndigheter må se utdanningsløpet i et mer helhetlig perspektiv og satse i større grad på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk. Dette som et ledd i å fremme akademisk frihet og lik tilgang på høyere utdanning uavhengig av økonomisk bakgrunn globalt.»

Slik lyder deler av resolusjonen som åtte studentting og studentparlamenter nå har vedtatt, etter initiativ fra SAIH og Norsk Studentorganisasjon (NSO). Gjennom den nye kampanjen, illustrert med det falske universitetet University Inc., vil organisasjonene rette søkelyset mot en økende trend i flere deler av verden, som viser hvorfor satsingen på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk må styrkes.

Også rektorer ved ni universiteter og høgskoler over hele landet har uttrykt sin støtte til kampanjens tema.

«Som rektorer er vi stolte av at samfunnsoppdraget vårt også strekker seg ut over våre landegrenser. Studentenes kampanje mot økt internasjonal kommersialisering av høyere utdanning fortjener derfor oppmerksomhet», skriver rektorene i sitt innlegg i Universitetsavisa.

Kampanjen krever blant annet at

Utdanning er en rettighet, ikke en vare Regjeringen skal gi økt fokus på høyere utdanning som utviklingspolitisk middel 15% av norsk bistand skal øremerkes utdanning innen 2020 Satsningen på utviklingstiltak knyttet til høyere utdanning som Norge allerede er involvert burde økes. Dette gjelder tiltak som for eksempel NORHED, NORPART og NORDGLOBAL II.

Les mer om bakgrunnen for kampanjen.

Så langt har studentparlamentene og studenttingene ved NMBU, UiO, Oslo Met, NTNU, Dronning Mauds Minne Høgskole, Høgskulen på Vestlandet, Volda og Studentorganisasjonen i Agder vedtatt resolusjonen. De oppfordrer også styrene ved sine læresteder om å bidra i arbeidet for å øke fokus på høyere utdanning i norsk utviklingspolitikk. Det er ventet at flere studentdemokratier vil vedta resolusjonen etter påske.

Vis din støtte - gi et bidrag til kampen for utdanning

Mye positiv respons

Kampanjen har fått mye positiv respons i sosiale medier. Så langt har også nærmere 400 enkeltpersoner signert kampanjen på nettsiden University Inc. Tematikken har også blitt debattert i Klassekampen, Khrono og Universitetsavisa.

- Vi er veldig fornøyde med responsen på kampanjen og den brede støtten i norsk høyere utdanningssektor mot økt internasjonal kommersialisering av høyere utdanning. Det viser at norske studenter og akademikere står i solidaritet med studenter og akademikere internasjonalt i kampen for lik tilgang til god høyere utdanning, sier Beathe Øgård, leder i SAIH.

Her kan du signere kampanjen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon