Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Bekymret for angrep akademikere i Tyrkia

1577 rektorer for universiteter, både private og offentlige, er blitt beordret om å slutte, mens over 20 000 lærere vil miste tillatelse til å undervise i offentlig utdanning. Tyrkiske akademikere i utlandet ble instruert å vende tilbake til Tyrkia, men under unntakstilstanden er det nå blitt innført reiseforbud for akademikere.

Utdanningsdepartementet i Tyrkia har bestemt å stenge over 600 skoler som skal bli utsatt for etterforskning for forbrytelser mot grunnloven.

- Vi er svært bekymret for situasjonen i Tyrkia etter kuppforsøket hvor akademisk frihet er under kraftig angrep. Å støtte studenter og akademikeres kamp for akademisk frihet er kjernen i SAIHs arbeid, både i Norge og internasjonalt, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder av SAIH.

Sammen med norske studenter i NSO stiller SAIH seg bak de tidligere uttalelsene fra den europeiske studentunion (ESU), den europeiske universitetsorganisasjonen (EUA) og Scholars at Risk Nettverket (SAR). Studentorganisasjonene krever at myndighetene i Tyrkia forsvarer og beskytter akademisk frihet, universitetenes selvstendighet og frihet for akademikere og studenter til å fortsette sine arbeid uten frykt for represalier.

Nulltoleranse mot menneskerettighetsbrudd

SAIH oppfordrer den norske regjeringen og Utenriksdepartementet til å vise nulltoleranse mot menneskerettighetsbrudd på studenter, lærere og akademikere i Tyrkia.

- Vi ber regjeringen fremme norske studenters bekymringer og insisterer at tyrkiske myndigheter respekterer sine internasjonale og nasjonale juridiske forpliktelser og garanterer sikkerheten til alle tilknyttet høyere utdanning i sitt land, sier Riseth.

Les også i Khrono: Sterk akademisk støtte

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon