Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Aukande vald mot lesbiske aktivistar krev handling

(image) Aktivistar demonstrerte i utanfor parlamentet i Cape Town, mandag 14. mars. Foto: IRIN

Aktivistane la fram ein klage signert av 170.000 støttespelarar i 163 land, og krev at regjeringa anerkjenner den aukande valden mot homoseksuelle og lesbiske personar. Sidan desember 2010 har den lesbiske aktivistgruppa Luleki Sizwe hatt ein underskriftskampanje på www.change.org.Sjølv om statistikken er mangelfull, anslår lesbiske og homofile aktivstgrupper at 10 nye tilfelle av korrigerande vald finn sted kvar veke i Cape Town – ein by med 2.5 millionar innbyggjarar. Eit djuptliggande problemSør-Afrika si grunnlov er ei av dei mest progressive grunnlovene i verda. Den har vorte modell for mange. I 2006 gav den sørafrikanske grunnlova personar med same kjønn rett til å gifta seg. Grunnlova vernar om fridomen til alle, men det er diverre stor ulikskap i korleis det sørafrikanske samfunnet i varetek desse rettane som folk har. Det er særleg dei veikare gruppene det går ut over.Både kvinner og menn med anna seksuell legning vert trakassert utan at samfunnet har grepe inn. Problemet med korrigerande vald, der lesbiske kvinner blir valdteken i håp om at dei kan verta heterofile, er særleg eit oversett problem. Nyleg kom organisasjonen ActionAid ut med ein rapport om saka.Vanskeleg å få merksemd- Vi er kjend som eit land med vakre lovar som ikkje kan gjennomførast. Me sit i eit land kor seks kvinner dør kvar dag i hendene på ektemann eller partner. Dette gjer det enno vanskelegare å rette merksemd rundt homofobisk vald, sa kommissæren for likestilling Yvette Abrahams til IRIN.Etter møtet med aktivistane har representantar frå regjeringa lova å ta saka vidare og få kartlagt korleis ein skal løysa problemet med korrigerande vald.Kjelder: Mail & Guardian, IRIN

Les òg: Ugandisk menneskerettighetsaktivist og LHBT-leder drept

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon