Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Arabisk frigjøring i nord - akademisk frihet knebles i sør

(image) Egyptisk kvinne demonsrerer ved Tahrirplassen i Egypt februar 2011. Debatt om demonstrasjoner som denne har ført til arrestasjoner og innsnevring av ytringsfrihet i f.eks Malawi og Zimbabwe. Foto: Al Jazeera English, http://flic.kr/p/9iRxQK

Zimbabwe: Studentaktivist på tiltalebenken for forræderi og oppvigleriEtter Tunisias fall og mens Egypt fortsatt var i opprør samlet Professor Gwisay en gruppe på rundt 50 sivilsamfunns-aktivister til samtale og debatt i Harare, Zimbabwe. De så YouTube-klipp fra opptøyene, men før diskusjonene kom i gang ble forsamlingslokalet stormet av sikkerhetsvakter og politi. Blant deltakerne var Welcome Zimtu, studentleder i den nasjonale studentunionen ZINASU. Han satt fengslet i 27 dager og ble utsatt for tortur under avhørene. I juli kom saken hans opp for domstolen. Tiltalen mot han og fem andre var landsforræderi med mulig straffe utfall: dødsdom eller fengsel på livstid. Anklagen er redusert til intensjon til å mobilisere til voldelige folkeopptøyer slik som i Egypt og Tunisia. Den 24. august møtte Welcome igjen i retten, men ingen dommer var oppnevnt så saken er utsatt til den 27. september.

(image) Welcome Zimtu og nestleder i SAIH Erik S. Evans

Malawi: Politiets advarsler mot å diskutere den arabiske vår førte til streik, demonstrasjoner og arrestasjoner.På samme tid i Malawi, mot slutten av februar måned foreleste Professor Chinsinga fra Chancellor University over stigende bensinpriser, arbeidsledighet, korrupsjon med mer som hadde ført til opptøyer i Tunisia og Egypt. Han trakk paralleller mellom utviklingen i Nord-Afrika til utviklingen i Malawi. Professor Chinsinga ble kalt hjem til øverst kommanderende i det malawiske politi og advart mot å diskutere dette med studentene. Akademikere og lærere nektet å undervise før politimesteren ba om unnskyldning og deres akademiske frihet ble beskyttet. Studentene har også markert solidaritet for akademiske frihet og lærerne. Studentenes søkte 8. mars om å holde en solidaritetsmarsj, men ble avvist. I stedet ble studentene truet med bøter og arrestasjoner og ble møtt med tåregass da de forsøkte å markere sin solidaritet. Studentlederen for Chancellor Collage Student Union ble arrestert. Boikotten av undervisningen og demonstrasjonene har førte til at professor Chinsinga og tre andre professorer er oppsagt.

Kampen for akademisk frihet var medvirkende til at sivilt samfunn fremmet en lengre liste med krav til regjerning. Et av kravene var gjeninnsettelse av fire forelesere som var blitt sparket i etterkant av protester og boikott. Den 20. juli ble det arrangert demonstrasjoner i flere av de store byene i Malawi. Igjennom nasjonale media ble markeringen forsøkt stoppet ved å si at det var en demonstrasjon for skeives rettigheter. Politiet brukte tåregass og skjøt mot demonstrantene. 19 personer omkom og flere ble skadet.

Chancellor College er fortsatt stengt og studentene våker utenfor universitetet for å markere sin uvilje og motstand mot begrensingen på akademiske frihet og avsettelsen av de fire professorene. GCE medlem Civil Society Coalition for Quality Basic Education (CSQBE) støtter opp om markeringen og er selv blitt utsatt for en rekke trusler (se uttalelse fra Global Campaign for Education).

Vis din solidaritet for akademisk frihet i Malawi igjennom Global Campaign for Education sin underskriftskampanje.

Dr. Edge Kanyongolo, Ph.D Malawi, forklarer:

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon