Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Arabisk frigjøring i nord - akademisk frihet knebles i sør

(image) Egyptisk kvinne demonsrerer ved Tahrirplassen i Egypt februar 2011. Debatt om demonstrasjoner som denne har ført til arrestasjoner og innsnevring av ytringsfrihet i f.eks Malawi og Zimbabwe. Foto: Al Jazeera English, http://flic.kr/p/9iRxQK

Zimbabwe: Studentaktivist på tiltalebenken for forræderi og oppvigleriEtter Tunisias fall og mens Egypt fortsatt var i opprør samlet Professor Gwisay en gruppe på rundt 50 sivilsamfunns-aktivister til samtale og debatt i Harare, Zimbabwe. De så YouTube-klipp fra opptøyene, men før diskusjonene kom i gang ble forsamlingslokalet stormet av sikkerhetsvakter og politi. Blant deltakerne var Welcome Zimtu, studentleder i den nasjonale studentunionen ZINASU. Han satt fengslet i 27 dager og ble utsatt for tortur under avhørene. I juli kom saken hans opp for domstolen. Tiltalen mot han og fem andre var landsforræderi med mulig straffe utfall: dødsdom eller fengsel på livstid. Anklagen er redusert til intensjon til å mobilisere til voldelige folkeopptøyer slik som i Egypt og Tunisia. Den 24. august møtte Welcome igjen i retten, men ingen dommer var oppnevnt så saken er utsatt til den 27. september.

(image) Welcome Zimtu og nestleder i SAIH Erik S. Evans

Malawi: Politiets advarsler mot å diskutere den arabiske vår førte til streik, demonstrasjoner og arrestasjoner.På samme tid i Malawi, mot slutten av februar måned foreleste Professor Chinsinga fra Chancellor University over stigende bensinpriser, arbeidsledighet, korrupsjon med mer som hadde ført til opptøyer i Tunisia og Egypt. Han trakk paralleller mellom utviklingen i Nord-Afrika til utviklingen i Malawi. Professor Chinsinga ble kalt hjem til øverst kommanderende i det malawiske politi og advart mot å diskutere dette med studentene. Akademikere og lærere nektet å undervise før politimesteren ba om unnskyldning og deres akademiske frihet ble beskyttet. Studentene har også markert solidaritet for akademiske frihet og lærerne. Studentenes søkte 8. mars om å holde en solidaritetsmarsj, men ble avvist. I stedet ble studentene truet med bøter og arrestasjoner og ble møtt med tåregass da de forsøkte å markere sin solidaritet. Studentlederen for Chancellor Collage Student Union ble arrestert. Boikotten av undervisningen og demonstrasjonene har førte til at professor Chinsinga og tre andre professorer er oppsagt.

Kampen for akademisk frihet var medvirkende til at sivilt samfunn fremmet en lengre liste med krav til regjerning. Et av kravene var gjeninnsettelse av fire forelesere som var blitt sparket i etterkant av protester og boikott. Den 20. juli ble det arrangert demonstrasjoner i flere av de store byene i Malawi. Igjennom nasjonale media ble markeringen forsøkt stoppet ved å si at det var en demonstrasjon for skeives rettigheter. Politiet brukte tåregass og skjøt mot demonstrantene. 19 personer omkom og flere ble skadet.

Chancellor College er fortsatt stengt og studentene våker utenfor universitetet for å markere sin uvilje og motstand mot begrensingen på akademiske frihet og avsettelsen av de fire professorene. GCE medlem Civil Society Coalition for Quality Basic Education (CSQBE) støtter opp om markeringen og er selv blitt utsatt for en rekke trusler (se uttalelse fra Global Campaign for Education).

Vis din solidaritet for akademisk frihet i Malawi igjennom Global Campaign for Education sin underskriftskampanje.

Dr. Edge Kanyongolo, Ph.D Malawi, forklarer:

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon