Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Annan til Zimbabwe

Annan utarbeider sin kriseplan i samarbeid med blant annet Sør-Afrikas president Thabo Mbeki. Mbeki har de siste 6 årene gjort forsøk på å lede dialogen med det sittende regimet i Zimbabwe, med støtte fra det internasjonale samfunnet.

Planen er vidtrekkende og tar sikte på stabilisering av økonomien gjennom støtte til nedbetaling av gjeld, økt investering og handel. For at en slik plan skal bli iverksatt må Mugabe gi en endelig dato for sin tilbaketrekking fra presidentvervet. Hvis Mugabe går med på en slik plan, vil han bli tilbudt amnesti fra sine talløse brudd på menneskerettighetene gjennom en årrekke. Spørsmålet er om Zimbabwerne ønsker å la ham gå uten å betale straffen for den urett han har begått.

Det er ingen lett oppgave Annan har påtatt seg. For samtidig som Annan jobber med en relanseringsplan for Zimbabwe, skal Mugabe ha satt sine statsråder til å foreta en konstitusjonell endring som fører til at det neste presidentvalg vil bli utsatt til 2010. Opprinnelig skal valget avholdes i mars 2008. Kilder som står presidenten nær sier at Mugabe ønsker å sitte med makten til 2010 fordi han ikke har en etterfølger som er sterk nok til å holde det regjerende partiet ZANU PF sammen og lede partiet til en seier allerede i mars 2008. Andre hevder at Mugabe ønsker å holde på makten fordi han er redd for det som venter ham når han fratrer presidentembetet; flere menneskerettighetsorganisasjoner har beskyldt ham og hans regime for gjentatte brudd på menneskerettighetene. Disse gruppene ønsker å stille de ansvarlige for retten, og kan være lite villige til å gå med på immunitet for Mugabe.

Mugabe har på sin side åpnet for å bygge bro til Storbritannia og andre land for å få Zimbabwe ut av den langvarige isolasjonen. Det er imidlertid liten vilje i det internasjonale samfunnet, inkludert Storbritannia og USA, til å gå i dialog med det sittende regimet før det viser reformvilje. Det sivile samfunnet i Zimbabwe krever på sin side at president Mugabe går i dialog med sitt eget folk før han bygger broer til andre aktører.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon