Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Annan til Zimbabwe

Annan utarbeider sin kriseplan i samarbeid med blant annet Sør-Afrikas president Thabo Mbeki. Mbeki har de siste 6 årene gjort forsøk på å lede dialogen med det sittende regimet i Zimbabwe, med støtte fra det internasjonale samfunnet.

Planen er vidtrekkende og tar sikte på stabilisering av økonomien gjennom støtte til nedbetaling av gjeld, økt investering og handel. For at en slik plan skal bli iverksatt må Mugabe gi en endelig dato for sin tilbaketrekking fra presidentvervet. Hvis Mugabe går med på en slik plan, vil han bli tilbudt amnesti fra sine talløse brudd på menneskerettighetene gjennom en årrekke. Spørsmålet er om Zimbabwerne ønsker å la ham gå uten å betale straffen for den urett han har begått.

Det er ingen lett oppgave Annan har påtatt seg. For samtidig som Annan jobber med en relanseringsplan for Zimbabwe, skal Mugabe ha satt sine statsråder til å foreta en konstitusjonell endring som fører til at det neste presidentvalg vil bli utsatt til 2010. Opprinnelig skal valget avholdes i mars 2008. Kilder som står presidenten nær sier at Mugabe ønsker å sitte med makten til 2010 fordi han ikke har en etterfølger som er sterk nok til å holde det regjerende partiet ZANU PF sammen og lede partiet til en seier allerede i mars 2008. Andre hevder at Mugabe ønsker å holde på makten fordi han er redd for det som venter ham når han fratrer presidentembetet; flere menneskerettighetsorganisasjoner har beskyldt ham og hans regime for gjentatte brudd på menneskerettighetene. Disse gruppene ønsker å stille de ansvarlige for retten, og kan være lite villige til å gå med på immunitet for Mugabe.

Mugabe har på sin side åpnet for å bygge bro til Storbritannia og andre land for å få Zimbabwe ut av den langvarige isolasjonen. Det er imidlertid liten vilje i det internasjonale samfunnet, inkludert Storbritannia og USA, til å gå i dialog med det sittende regimet før det viser reformvilje. Det sivile samfunnet i Zimbabwe krever på sin side at president Mugabe går i dialog med sitt eget folk før han bygger broer til andre aktører.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon