Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

50 år med solidaritet

P(image) ressemelding fra SAIH 28. oktober 2011

Fredag 28. oktober markerer SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) sitt 50 års jubileum. Utviklingsminister Erik Solheim og tidligere biskop Gunnar Stålsett er blant gjestene når 50 år med engasjement for en mer rettferdig verden skal feires i Oslo 28. oktober.

For 50 år siden skapte bildene fra apartheidregimet i Sør-Afrika et sterkt engasjement og ønske om å bidra hos norske studenter og akademikere. De skapte en organisasjon som fra starten ønsket å kombinere folkeopplysning og politisk påvirkning i Norge, med internasjonal bistand til land i Sør under slagordet “Utdanning for Frigjøring”. I dag støtter SAIH 30 samarbeidsorganisasjoner med fokus på høyere utdanning i fem land og samler inn SAIH-tiere fra 140 000 studenter i Norge.

Utviklingsminister Erik Solheim gir skryt til SAIH på jubileumsdagen(image)

- SAIH springer ut av et klart politisk engasjement og en sterk solidaritetstanke. Selv har jeg alltid hevdet at bistand er politikk. Vi trenger kritiske røster som alltid har et kraftig søkelys på grunnleggende skjevheter og urettferdighet. Det har vi i SAIH, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Gunnar Stålsett som var en av grunnleggerne av SAIH i 1961 deltar også på feiringen

- Historien om SAIH er en fortelling om en global visjon. Studenter har sett at de kan slå et slag for medmennesker som har større problemer enn nedbetaling av studielån, sier tidligere biskop Gunnar Stålsett i forordet til SAIHs historiebok.

Anette Remme er stolt leder i SAIH i jubileumsåret

- Studenter og akademikere i Norge skal ta seg tid til å feire det vi har oppnådd sammen med våre partnere. Vi har støttet studenter som har kjempet mot apartheid og kolonimakter. Vi har økt mulighetene for urfolk til å ta høyere utdanning i Nicaragua og Bolivia. Vi har hjulpet studentaktivister som blir utvist og nektet utdanning i Zimbabwe. Vi har jobbet mot diskriminering av marginaliserte grupper som hiv-positive og skeive. Og vi har drevet folkeopplysning om global politikk i Norge, sier leder i SAIH, Anette Remme.

- 2011 har vært et ekstraordinært år når vi ser på studenter og akademikeres rolle i å skape endring i flere arabiske land. På samme tid har vi sett en klar økning av målrettet vold og trusler mot studenter og akademikere i hele verden. Derfor er dessverre SAIHs arbeid for ytringsfrihet og akademisk frihet ekstra viktig akkurat nå, sier Anette Remme

Markeringen vil foregå Fredag den 28. oktober, Frokostkjelleren, Karl Johans gate 47 fra kl. 14.00- 16.00. Program: Hilsningstale ved Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Gunnar Stålsett, Bolivias ambassadør til Norden Eugenio Poma Anaguaya, Sør-Afrikas ambassadør til Norge Beryl Rose Sisulu, Stortingsrepresentant og tidligere styreleder Marit Nybakk, Norad direktør Villa Kulid og Norsk studentorganisasjon Kim Kantardjiev. Mer info her: /Artikler/9455.html

Kontakt:Leder av SAIH, Anette Remme; 481 77 252Informasjonsrådgiver Sindre Olav Edland-Gryt; 906 72 179Pressevakta for utviklingssaker Miljø og utviklingsministeren: 913 95 000

Pressebilder:Anette Remme (foto: SAIH) http://saih.no/noop/file.php?id=8268 Erik Solheim http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/dep/miljovernminister-erik-solheim/bildearkiv.html?id=486661

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirking. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon