Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

37 land vil beskytte utdanning fra angrep

- Dette er en historisk begivenhet som vil gi hundretusenvis av elever og studenter sårt etterlengtet beskyttelse i de kommende tiår, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Erklæringen ble vedtatt under en seremoni i regi av UD (Utenriksdepartementet) i Oslo fredag 29.mai og er et resultat av en prosess initiert av Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning (GCPEA) i 2012, og har blitt ledet av regjeringene i Norge og Argentina siden 2014. SAIH har vært en viktig pådriver for å få på plass nye, internasjonale retningslinjer for økt beskyttelse av skoler og universiteter.

Fredag møttes representanter fra flere stater i Oslo på en konferanse om trygge skoler, der hensikten er å få støtte til denne deklarasjonen som skal beskytte utdanning fra angrep. I krigs- og konfliktområder verden over blir elever, lærere og skoler angrepet. Dessverre skjer disse angrepene ofte som en del av en kynisk, militær strategi fra de stridende partene.

Deltakere kom blant annet fra land som er i konflikt, som Irak, Nigeria, Sør-Sudan og Palestina, samt post-konfliktland som Sierra Leone og Liberia.

De siste årene har militære styrker og væpnede grupper okkupert skoler og universiteter i minst 26 land. Bruk av utdanningsinstitusjoner til militære formål har tragiske konsekvenser for elever og studenters læringssituasjon. I verste fall kan utdanningsinstitusjoner bli lovlige mål, noe som kan føre til en ødeleggelse av undervisningsbygg og angrep og drap på elever og lærere.

- Fredagens begivenhet markerer både en begynnelse og en slutt. En slutt på et grundig forarbeid, som har inkludert hundrevis av møter med aktører globalt. Samtidig er det nå den virkelige jobben begynner, nemlig å sikre at det som blir avtalt globalt må omsettes til handling lokalt, forteller Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon