Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

37 land vil beskytte utdanning fra angrep

- Dette er en historisk begivenhet som vil gi hundretusenvis av elever og studenter sårt etterlengtet beskyttelse i de kommende tiår, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Erklæringen ble vedtatt under en seremoni i regi av UD (Utenriksdepartementet) i Oslo fredag 29.mai og er et resultat av en prosess initiert av Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning (GCPEA) i 2012, og har blitt ledet av regjeringene i Norge og Argentina siden 2014. SAIH har vært en viktig pådriver for å få på plass nye, internasjonale retningslinjer for økt beskyttelse av skoler og universiteter.

Fredag møttes representanter fra flere stater i Oslo på en konferanse om trygge skoler, der hensikten er å få støtte til denne deklarasjonen som skal beskytte utdanning fra angrep. I krigs- og konfliktområder verden over blir elever, lærere og skoler angrepet. Dessverre skjer disse angrepene ofte som en del av en kynisk, militær strategi fra de stridende partene.

Deltakere kom blant annet fra land som er i konflikt, som Irak, Nigeria, Sør-Sudan og Palestina, samt post-konfliktland som Sierra Leone og Liberia.

De siste årene har militære styrker og væpnede grupper okkupert skoler og universiteter i minst 26 land. Bruk av utdanningsinstitusjoner til militære formål har tragiske konsekvenser for elever og studenters læringssituasjon. I verste fall kan utdanningsinstitusjoner bli lovlige mål, noe som kan føre til en ødeleggelse av undervisningsbygg og angrep og drap på elever og lærere.

- Fredagens begivenhet markerer både en begynnelse og en slutt. En slutt på et grundig forarbeid, som har inkludert hundrevis av møter med aktører globalt. Samtidig er det nå den virkelige jobben begynner, nemlig å sikre at det som blir avtalt globalt må omsettes til handling lokalt, forteller Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet
Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon