Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

220 000 mistet skolegang etter boligraid i 2005

Rapport fra Amnesty viser brudd på retten til utdanning for 220 000 intern fordrevne barn og ungdom i Harare etter at boligområder ble jevnet med jorden.

Se før/etter bildene fra Amnesty her.

I 2005 ble et boligområde utenfor Harare utslettet. 700 000 mennesker ble sendt på flukt, 220 000 barn og ungdom fikk avbrutt sin skolegang. Hendelsen er kjent som Operasjon Murambatsvina.

Kort tid før Operasjon Murambatsvina hadde regjeringspartiet ZANU-PF tapt valget i en rekke urbane områder til sin politiske motstander Movement for Democratic Change (MDC). Operation Murambatsvina, som direkte oversatt betyr ”driv søppelet ut”, er av politiske eksperter betegnet som en straff fra Zanu-pf til de som ikke hadde stemt på deres parti. Myndighetene lanserte også operasjon Garikai (“lev vel”) som var ment å gi de internt fordrevne nye boliger og tomter på et annet område i byen. Flyttingen gjorde det umulig for barn og ungdom å fortsette ved sine respektive skoler.

Noen barn og unge har endt opp uten mulighet til å fullføre utdannelsen fordi foreldrenes livsgrunnlag forsvant sammen med hjemmet, jordlappen og jobben på markedet. Andre har fått undervisning igjennom skoler som er opprette ad hoc og av enkeltpersoner. Foreldre kjenner ikke til offentlige ordninger slik at de kan søke om støtte til skolegang for sine barn. Og skulle de ha denne kunnskapen så finnes det ikke offentlige skole i området der de kan søke barna inn. Dette har ført til at disse barna presterer dårligere på skolen eller ikke fullfører skolegangen. Konsekvensene for en del jenter har vært tidlig giftemål eller prostitusjon.

Rapporten avslutter med en rekke krav, der i blant at Zimbabwiske myndigheter skal tilby gratis, obligatorisk og kvalitetsmessig utdanning. Retten til utdanning må beskyttes i nasjonal lovgivning og krever derfor en reformering av det juridiske systemet.

Mange av SAIHs partnere i Zimbabwe har allerede stått på for å få inkludere retten til utdanning inn i den pågående grunnlovsprosessen.

Høst 2011 lanserte Zimbabwiske myndigheter et nytt initiativ for utdanningssektoren, med støtte fra EU og Norge, for å få bedret tilgang til utdanning for alle barn i Zimbabwe. SAIH partnere, Student Solidarity Trust og Progressive Teachers Union of Zimbabwe, vil igjennom Education Coalition of Zimbabwe følge initiativet igjennom en analyse av barns og unges tilgang til utdanning.

Les mer om rapporten her: Last ned her:

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon