Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

"1 in 9": Kwezis kamp mot makta i Sør-Afrika

6. Desember 2005: Daværende visepresident i ANC, Jacob Zuma, formelt anklaget for å ha voldtatt 31 år gamle Fezekile Ntsukela Kuzwayo, heretter kalt Kwhezi. Kwhezi kommer fra en anerkjent ANC-familie og har vokst opp innad i partiet. Hennes far var en nær venn av Zuma, og de to satt sammen på Robben Island i ti år.

Når rettsaken starter 6. mars 2006 blir det starten på et mareritt for Kwhezi. Utenfor rettsalen står ANC kvinner og roper "Burn that bitch", og huset der hun og moren bor blir brent ned til grunnen. Kwhezis rettsak er krevende, den blir bredt dekket i sør-afrikanske medier og beskriver Kwhezi i svært nedsettende ordelag. Flere ytrer at de er tvilende til om det i det hele tatt har vært noen voldtekt. Men Kwhezi har også støttespillere. The 1in9 Campaign starter opp samme år og støtter Kwhezi gjennom hele rettssaken. De tar navnet sitt fra Sør Afrikas dystre statistikk: Én av ni kvinner opplever å bli voldtatt.

Zuma nekter straffeskyld og sier han ikke er skyldig i voldtekt. Han erkjenner derimot å hatt sex med Kwhezi – da han så på den tradisjonelle kangaen hun bar som en invitasjon. Han sa også under rettsaken at han hadde tatt seg en dusj etterpå for å hindre at HIV-viruset skulle spre seg til han.

Etter flere måneder med rettsgang i Johannesburg høyesterett blir Jacob Zuma frikjent. Det er ifølge retten ikke nok bevis for å kunne bedømme om samleiet hadde blitt gjennomført med eller uten samtykke. Kwhezi og hennes mor flykter fra Sør Afrika etter rettsaken og får asyl på humanitært grunnlag i Nederland.

Én av tre

Ti år senere avholder Sør-Afrika lokalvalg, og ANC-president Jacob Zuma adresserer folket etter stemmene er talt. I det han skal starte kommer fire unge kvinnelige aktivister inn i salen, de holder plakatene høyt. Der står det: «Husk Kwhezi», «Ti år etter» og «Jeg er 1 av 3». Det er ikke lenger én av ni, men én av tre kvinner som opplever voldtekt. I dagene som følger må Kwhezi igjen gå under jorda, og de fire aktivistene må flyttes til «safe houses".

8. oktober 2016 kommer nyheten om at Kwhezi er død. Familien ønsker ikke å fortelle hvordan hun døde. SAIHs nære samarbeidspartner 1in9 Campaign sørger over tapet og sier i en pressemelding:

"På tross av måten media og retten så på og behandlet Kwhezi, var hun for oss en feminist, aktivist, lærer, søster, venn og kollega. Hun inspirerte dem som sto henne nær, men også de som bare kjente henne som Kwhezi. Hun påminnet oss om hvor viktig det er å stille makta til ansvar."

Kilder:How South African anti-rape protesters disrupted Zuma's speech (The Guardian)Jacob Zuma cleared of rape (The Guardian)'Khwezi', the woman whom Jacob Zuma was accused of raping, has died (Mail & Guardian)Khwezi, Zuma's rape accuser, dead, family confirms (Mail & Guardian)

Les mer om SAIHs partner 1in9.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon