Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

"1 in 9": Kwezis kamp mot makta i Sør-Afrika

6. Desember 2005: Daværende visepresident i ANC, Jacob Zuma, formelt anklaget for å ha voldtatt 31 år gamle Fezekile Ntsukela Kuzwayo, heretter kalt Kwhezi. Kwhezi kommer fra en anerkjent ANC-familie og har vokst opp innad i partiet. Hennes far var en nær venn av Zuma, og de to satt sammen på Robben Island i ti år.

Når rettsaken starter 6. mars 2006 blir det starten på et mareritt for Kwhezi. Utenfor rettsalen står ANC kvinner og roper "Burn that bitch", og huset der hun og moren bor blir brent ned til grunnen. Kwhezis rettsak er krevende, den blir bredt dekket i sør-afrikanske medier og beskriver Kwhezi i svært nedsettende ordelag. Flere ytrer at de er tvilende til om det i det hele tatt har vært noen voldtekt. Men Kwhezi har også støttespillere. The 1in9 Campaign starter opp samme år og støtter Kwhezi gjennom hele rettssaken. De tar navnet sitt fra Sør Afrikas dystre statistikk: Én av ni kvinner opplever å bli voldtatt.

Zuma nekter straffeskyld og sier han ikke er skyldig i voldtekt. Han erkjenner derimot å hatt sex med Kwhezi – da han så på den tradisjonelle kangaen hun bar som en invitasjon. Han sa også under rettsaken at han hadde tatt seg en dusj etterpå for å hindre at HIV-viruset skulle spre seg til han.

Etter flere måneder med rettsgang i Johannesburg høyesterett blir Jacob Zuma frikjent. Det er ifølge retten ikke nok bevis for å kunne bedømme om samleiet hadde blitt gjennomført med eller uten samtykke. Kwhezi og hennes mor flykter fra Sør Afrika etter rettsaken og får asyl på humanitært grunnlag i Nederland.

Én av tre

Ti år senere avholder Sør-Afrika lokalvalg, og ANC-president Jacob Zuma adresserer folket etter stemmene er talt. I det han skal starte kommer fire unge kvinnelige aktivister inn i salen, de holder plakatene høyt. Der står det: «Husk Kwhezi», «Ti år etter» og «Jeg er 1 av 3». Det er ikke lenger én av ni, men én av tre kvinner som opplever voldtekt. I dagene som følger må Kwhezi igjen gå under jorda, og de fire aktivistene må flyttes til «safe houses".

8. oktober 2016 kommer nyheten om at Kwhezi er død. Familien ønsker ikke å fortelle hvordan hun døde. SAIHs nære samarbeidspartner 1in9 Campaign sørger over tapet og sier i en pressemelding:

"På tross av måten media og retten så på og behandlet Kwhezi, var hun for oss en feminist, aktivist, lærer, søster, venn og kollega. Hun inspirerte dem som sto henne nær, men også de som bare kjente henne som Kwhezi. Hun påminnet oss om hvor viktig det er å stille makta til ansvar."

Kilder:How South African anti-rape protesters disrupted Zuma's speech (The Guardian)Jacob Zuma cleared of rape (The Guardian)'Khwezi', the woman whom Jacob Zuma was accused of raping, has died (Mail & Guardian)Khwezi, Zuma's rape accuser, dead, family confirms (Mail & Guardian)

Les mer om SAIHs partner 1in9.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon