Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH inngår sin første avtale i Myanmar

SAIH inngår sin første avtale i MyanmarSAIH inngår sin første avtale i Myanmar

Colors Rainbow er en del av den større, høyt anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Equality Myanmar, og jobber mot diskriminering og stigmatisering av LHBT-personer i landet. De leder i tillegg et nettverk av mindre LHBT-organisasjoner med bredt geografisk nedslagsfelt.

I likhet med mange tidligere britiske kolonier, har Myanmar fortsatt lovverk som stammer fra kolonitiden og Victoriatidens Storbritannia. I Myanmar rammer dette LHBT-personer gjennom artikkel 377 i straffeloven som forbyr seksuell omgang «mot naturens orden». Andre deler av lovverket brukes også for å stigmatisere, true og kreve bestikkelser av transpersoner. Selv om lovverket sjeldent brukes til domfellelse, gjør det at LHBT-personer ofte blir ansett som kriminelle, og at de trakasseres av politiet. Personer som bryter med normer for seksualitet og kjønnsidentitet møter også store utfordringer utover et diskriminerende lovverk knyttet til stigma og homofobi, gjerne med utgangspunkt i konservative religiøse og kulturelle normer. LHBT-personer har dermed vært en dobbelt-diskriminert gruppe i et land der sivilt samfunn generelt og menneskerettighetsforkjempere spesielt har blitt hardt undertrykket under tiår med diktatur.

Colors Rainbow jobber med støtte fra SAIH for å gjøre utdanningssystemet i Myanmar mer åpent og inkluderende og for å redusere vold og diskriminering av LHBT-ungdom. Partnerskapet inngår i SAIHs globale program for unge LHBTI-personer rettigheter og ikke-diskriminering, som i 2016 teller åtte partnerorganisasjoner i seks land.

Programrådgiver Andreas Røise Myhrvold, som forvalter avtalen med Colors Rainbow og har ansvar i sekretariatet for SAIHs engasjement i Myanmar, sier dette om det nye partnerskapet:

«De store politiske endringene og demokratiske reformene som har preget Myanmar de siste årene, og innsettelsen av den første demokratisk valgte regjeringen siden 60-tallet våren 2016, gjør at potensialet for å forbedre den juridiske og sosiale situasjonen for LHBT-personer er reelle. Derfor er SAIHs støtte til Colors Rainbows viktige arbeid betimelig og relevant».

Utfordringer knyttet til vold, mobbing og diskriminering av elever og lærere som bryter med normer for seksualitet og kjønnsidentitet er kun en av mange utfordringer utdanningssystemet i Myanmar står overfor. SAIH har tidligere skrevet i Aftenposten om studentbevegelsen i landet, som gjennom perioden med militærdiktatur var sentrale aktører i de folkelige protestene mot regimet. Selv om situasjonen har bedret seg for studentaktivistene vi besøkte i januar i år – studentaktivister og andre politiske fanger ble løslatt etter regjeringsskiftet i april – gjenstår det mye før studentbevegelsen og andre aktører som jobber for utdanningsreform kan se seg fornøyde. SAIH vil i tiden framover fortsette å holde kontakten med aktører som jobber for akademisk frihet og utdanningsreform i Myanmar, parallelt med videreutviklingen av partnerskapet med Colors Rainbow.

Åpent møte med en av Myanmars fremtredende unge politiske stemmer

8. november har vi gleden av å invitere til et spennende møte med studentlederen Phyoe Phyoe Aung, på Litteraturhuset i Oslo. Phyoe Phyoe Aung omtales som en av Myanmars fremtredende unge politiske stemmer. Hun vil fortelle oss om studentenes rolle i Myanmar og politisk status ett år etter valget. Arrangementet gjennomføres i samarbeid med Amnesty og Burmakomiteen.

Les mer om arrangementet på Facebook, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon