Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

I februar besøkte SAIH og Operasjon Dagsverk (OD) colombianske partnere. Sammen med OD starter vi i år opp et nytt samarbeidsprosjekt med student- og ungdomsorganisasjoner.

Tre ungdommer sitter på gulvet og tegner på et stort papir.Tre ungdommer sitter på gulvet og tegner på et stort papir.
På OD-seminaret lagde organisasjonene kart over konflikter i sine landsdeler. Tilstedeværelsen av væpnede grupper er sterk i hele landet.

Ungdom ut av skuddlinja

I fjor jobbet 90 000 elever i hele Norge inn penger til prosjektet. Det skal gi ungdom i Colombia alternativer til rekruttering til væpnede grupper og styrke organisasjonenes mulighet til å påvirke myndighetene.

Første uka i februar møttes ledere fra de fire organisasjonene sammen med OD og SAIH for kick-off. En av OD-partnerne er ungdomsorganisasjonen til CRIC. På agendaen sto blant annet samtaler om hvordan fred i Colombia kan se ut, og hva som kjennetegner en sterk og selvstendig ungdomsorganisasjon.

Under workshopen ble det blant annet sagt:

Når den store freden virker langt unna, må vi jobbe for å skape den lille freden der vi kan.
Deltager.

Universitet av og for urfolk

CRIC er en urfolksorganisasjon som har myndighet i egne områder og blant annet får statlige overføringer til helse og utdanning. En del av utdanningstilbudet til CRIC er urfolksuniversitetet UAIIIN. Mens utdanning historisk har blitt brukt til å svekke og utradere urfolksspråk, gir dette utdanningstilbudet folk mulighet til å studere på eget språk, bygge videre på gamle kunnskapssystemer og undervise og forske på det som er relevant for dem.

UAIIN har bygget seg opp fra en sped begynnelse til en sterk anerkjent institusjon som i 2018 ble offentlig anerkjent. SAIH har støttet universitetet med midler fra Norad og SAIH-tierne i snart ti år.

I Colombia samarbeider SAIH med interkulturelle utdanningsinstitusjoner og organisasjoner som bidrar med forskning og kunnskapsproduksjon. Slik vil vi bidra til «den lille freden» - med en inkluderende og relevant høyere utdanningssektor i demokratiske samfunn hvor menneskerettigheter respekteres.

En plakat med tittelen "UAIIN CRIC"En plakat med tittelen "UAIIN CRIC"
"Fra livet og for livet, urfolksuniversitetet UAIIN er et sted for å føle, tenke, gjøre, styrke kunnskapen og visdommen til urfolkene."

SAIH i Colombia

I Colombia samarbeider SAIH med seks organisasjoner:

  • Consejo Regional Indígena de Cauca (CRIC), Universidad Autonoma Indígena Intercultural (UAIIN) og ungdomsbevegelsen.
  • NOMADESC – Asociación para la Investigación y la Acción Social
  • ACEU: Nasjonal studentorganisasjon
  • Ungdomsbevegelsen i Proceso de Comunidades Negras en Colombia
  • Movimiento Juvenil, ungdomsbevegelsen til Cxhab Wala Kiwe (urfolksorganisasjon i Nord-Cauca)
  • ANDES: Nasjonal elevorganisasjon

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon