Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

I januar 2016 skrev 1128 akademikere under på et krav – også kjent som Academics for Peace-signeringen - om stans i krigshandlingene i de kurdiske områdene, og at partene starter fredsforhandlinger. Kort tid etter fikk flere akademikere sparken, ble arrestert eller fratatt borgerrettigheter. Akademikere over hele verden startet støttekampanjer for de tyrkiske akademikerne, og fikk støtte fra både journalister, kunstnere og forfattere. Også i Norge har støtten vært stor.

Siden den gang har situasjonen bare blitt verre: Mange har måttet forlate landet og mange har fått personlige problemer. Etter kuppforsøket i juli 2016 ble også situasjonen for akademikere dramatisk forverret.

Opphold i Norge gjennom Students At Risk

Student Ekin Baris Sah var med og skrev under på kravet. Tidligere hadde han fått ti måneders fengsel for å protestere i 2013. Nå risikerer han 7,5 år i fengsel for å ha deltatt i Academics for Peace, og kan bli dømt for å ha vært med på “propaganda for en terrororganisasjon”. De første rettsakene mot akademikere i Academics for Peace-nettverket (Baris Akademik) startet kl syv idag tidlig.

- Med dette vil den tyrkiske regjeringen vise at alle som prøver å stoppe volden i de kurdiske provinsene blir straffet. Mange som skrev under på kravene i 2016 har allerede blitt utvist fra universitetene de var ansatt på og blitt fratatt sine pass. Og likevel er det først nå den virkelige juridiske prosessen begynner. Ikke bare akademikere, men alle sosiale grupper som forlanger fred blir undertrykket med alle mulige midler, forteller Sah til SAIH, som nå er i Norge gjennom Students At Risk-programmet.

- For det andre prøver regjeringen å skremme alle andre akademikere ved å avskrive og straffe Academics for Peace-nettverket. De vil at alle akademikere skal forstå hva som vil skje med dem hvis de prøver å dele sine meninger mot den offisielle ideologien, sier Ekin.

Akademisk boikott

Krenkelsene mot akademisk frihet og ytringsfrihet har nådd et kritisk punkt, melder nettverket Academics for Peace, som Sah er en del av.

Solidariteten fra akademikere i andre land har vært avgjørende for tyrkiske akademikere. Nylig ble det også startet en målrettet boikott mot det tyrkiske høyere utdanningssystemet, med mål om å sikre at alle avskjedigelser blir tilbakekalt og for å få slutt på forfølgelsen av akademikere. Det var dette som utløste regjeringens enda hardere strategi: Å saksøke akademikerne individuelt og anklage dem for terrorpropaganda.

- Regjeringen prøver å skjule eller legitimere sine angrep på akademia ved å knytte Academics for Peace til noe slags “utenlandske krefter” som angivelige prøver å styrte regjeringen. Disse påstandene viser tydelig hvordan de prøver å skifte fokus fra forbrytelser mot sivile til mer “interne saker”, mener Sah.

Sah følger selv saken tett fra Norge, og driver Facebook-siden Turkey Post, hvor han forteller om menneskerettighetsbrudd i Tyrkia.

- Etter hvert er jeg trygg på at jeg vil komme meg tilbake til Tyrkia. Erdogans regime varer ikke for alltid, og med god utdanning kan jeg gjøre mer nytte for meg i hjemlandet, uttalte han også til Avisen Vårt Land i går.

Nå oppfordrer Academics for Peace-nettverket til å vise solidaritet gjennom å stå sammen med de saksøkte akademikerne i retten, og ber om å få tilsendt assistanse i rettsakene. Og ikke minst: Spre ordet om hva som holder på å skje.

Les også: Bekymret for angrep på akademikere i Tyrkia

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon