Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fredsavtalen i havn i Colombia

Avtalen vil ifølge colombianske medier underskrives 23.september. Det er knyttet stor spenning til folkeavstemningen i starten av oktober, hvor befolkningen skal gi sin tilslutning til avtalen.

Dette betyr slutten på en over 60 års konflikt med enorme humanitære konsekvenser og store lidelser for befolkningen. Over tre hundre tusen mennesker har mistet livet og nærmere 7 millioner er flyktninger og internt fordrevne.

Norge og Cuba har vært tilretteleggere for forhandlingene, som startet i Hurdal i oktober 2012. Der ble rammene for forhandlingene lagt i form av seks forhandlingstema som partene har arbeidet seg gjennom punkt for punkt.

Les NTB-sak om fredsavtalen.

Ungdoms deltagelse avgjørende for fremtiden

Samtidig med at avtalen underskrives pågår det fremdeles krigshandlinger i Colombia, og menneskerettighetene brytes.

I Colombia samarbeider SAIH med organisasjoner fokuserer på akademisk frihet for studenter og ansatte i utdanningssektoren, samt unge urfolk og afro-etterkommeres rettigheter. Årets Operasjon Dagsverk går til dette arbeidet.

- En fredsavtale er bare første steg i riktig retning. For å skape fred må vi ha med oss hele samfunnet, ikke minst ungdom. Gjennom Operasjon Dagsverk 2016 skal vi støtte 10 000 ungdommer og deres kamp for et fredeligere og mer rettferdig samfunn i Colombia, sier SAIHs leder Inga Marie Nymo Riseth.

SAIHs samarbeidsorganisasjoner i Colombia opplever stadig trusler og overgrep i kampen for sine rettigheter.

- Det blir svært viktig å støtte ungdom, menneskerettighetsforkjempere og sivilsamfunn som skal begynne å bygge et fredeligere Colombia. Det er nå jobben starter, sier Riseth.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon