Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kjemper mot kongen

Studentleder og demokratiforkjemper Maxwell Dlamini (27) har ofret mye for sin aktivisme. Han er en av få uttalte kritikere i Swaziland av det eneveldige kongedømmet som har all makt i landet. Fortsatt ulmer trusselen om fengsel og tortur for den unge aktivisten.

Vi er i Swaziland, dette lille landet som er omkranset av Sør-Afrika på alle sider. Landet er kanskje mest kjent for sine høye fjell og den årlige festivalen hvor unge jomfruer danser toppløse foran Kong Mswati III. Den eneveldige kongen står også fritt til å velge ut en av de unge jomfruene som sin nye kone, og foreløpig har den 48 år gamle tronhøvdingen 15 koner.

Swaziland er det eneste eneveldige kongedømmet i Afrika og kongen vet å velte seg i luksus. Vi kjører på kryss og tvers av landet sammen med Maxwell Dlamini, en av de mest kjent studentaktivistene og menneskerettighetsforkjemperne i landet..

- Ser dere der borte? Det er et av palassene til kongen. Og hvis dere ser bort mot fjellet der så er det et annet palass, forteller Maxwell.

Det er gode veier i Swaziland, for kongen har vært opptatt av å vise frem de gode veiene til hans internasjonale venner som kommer på besøk. Internett og mobilbruk er blant de dyreste på kontinentet ettersom kongen ikke tillater andre enn selskaper enn de hvor han har aksjer. Hver av hans 15 koner får bygget sitt eget palass, og kongen har også en rekke luksuriøse biler, hvor av den ene koster over 4 millioner kroner og har en innebygd fryser!

Imidlertid lever de fleste innbyggerne i Swaziland i fattigdom. Over 60 prosent har mindre enn 1,25 dollar om dagen å leve for, og befolkningen har blant den lavest forventede levealder i verden.

- Kongen bryr seg kun om seg selv og sin familie, mens majoriteten av folket her strever med å få mat på bordet, sier Maxwell.

​Motstand mot regimet

De siste årene har det blitt tydelig for stadig flere at mens kongefamilien samler all makt og penger i egen familie blir det stadig mindre til den generelle befolkningen. Kongen har også strammet inn på politiske og sivile rettigheter. Regimet har blitt beskyldt for utstrakt diskriminering av studentaktivister, lhbt-aktivister, fagforeningsgrupper og andre.

En av de som har fått kjenne dette på kroppen er Maxwell. Han har flere ganger vært opprørt over urettferdigheten i landet, og har fått merke hvor lite demokratisk rom som finnes.

- Jeg har ledet kampanjer mot høye skolepenger, mot kutt i stipender og for innføring av gratis grunnskoleutdanning. Men regimet her ønsker ikke å høre noen kritiske stemmer, forteller han.

Inspirert av ungdomsopprøret i Nord-Afrika og Midtøsten startet Maxwell og andre unge aktivister protestaksjonen April 12 Swazi Uprising, som krevde slutt på enevelde og overgang til demokrati.

​Fengslet og torturert

Aktivistene ble møtt av politi og soldater som raskt slo ned på protestene og som fengslet de involverte, inkludert Maxwell.

- Jeg ble tvunget til å underskrive på at jeg var i besittelse av eksplosiver, noe som ikke stemmer, forteller Maxwell. Politiet bandt meg fast og de brukte en plastikkpose for å kvele meg. Jeg ble fortalt at jeg kom til å bli drept for å skape trøbbel for landet, forteller han.

En global kampanje for å få Maxwell løslatt ble initiert, og lokalt og internasjonalt press førte til løslatelsen av Maxwell.

Han har blitt fengslet to ganger etter dette for å kritisere regimet.

- De påstår at jeg er en terrorist. Hvorfor? Fordi jeg var med å synge en sang om demokrati, forteller han og ler.

Terrorismelovgivningen som Maxwell og andre aktivister blir dømt under er blant de mest undertrykkede i verden, og har fått sterk kritikk av Amnesty International.

Denne filmen viser den urettferdige behandlingen Maxwell og andre politiske fanger får i fengsel.

Kampen fortsetter

Vi kjører sammen med Maxwell til hjemstedet hans sør i landet, på grensen mot Sør-Afrika. Moren hans bor fremdeles der, og Maxwell drar ofte hjem i helgene for å besøkene henne.

Etter en liten stund finner moren frem en skoeske, hvor hun har tatt vare på alle avisutklippene av sønnen. Og det er mange!

Maxwell er fortsatt tiltalt under terrorismeparagrafen i landet, og risikerer 15 års fengsel dersom han blir dømt. Sammen med studentbevegelsen SNUS og andre menneskerettighetsaktivister i landet kjemper de for et demokrati i Swaziland, for menneskerettigheter og for en bedre fordeling av rikdommen i landet. SAIH startet sitt solidaritetsarbeid i Swaziland i 2011, og er en av få norske sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber i landet. Vi støtter Foundation of Socio – Economic Justice (FSEJ) og den nasjonale studentbevegelsen SNUS. Du kan lese mer om våre partnere i Swaziland her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon